dolmen de la Gutina - espais naturals - empordaturisme

Dolmen de la Gutina i Menhir de la Murtra

Sortides guiades als Espais Naturals de l’Empordà

Paratge Natural d’Interés Nacional de l’Albera

Aquest itinerari transcorre pel peudemont de l’Albera, que és la zona de transició entre la Serra i la plana empordanesa. El paisatge es caracteritza pel mosaic format per la vinya, l’oliverar, bosquines aclarides de surera amb matollar i afloraments rocosos. Aquest espai és conegut per alguns com els Aspres de l’Albera.

Visites Espais Naturals - empordaturisme

 

La zona presenta la particularitat d’estar esquitxada per indrets on l’aigua de pluja s’acumula al quedar retinguda per sols impermeables, són les Basses. La majoria d’aquests espais estan protegits: formen part de la Xarxa Natura 2000 anomenada Basses de l’Albera. Només tenen aigua després de pluges abundants, habitualment a la primavera, per eixugar-se completament a l’estiu. Durant el període humit, sempre curt, les basses són un esclat de vida, amb plantes i animals adaptats a aquest medi efímer.

En aquesta excursió, amb sort, podrem fruir de les tres basses de la Gutina. També es visiten dos dels monuments megalítics més espectaculars de l’Albera, el dolmen de la Gutina i el menhir de la Murtra.

 

  • 17753 Espolla, Catalunya Espanya42º23'41''N 3º3'42''E
Comment arriver Explora el mapa