DO Emporda - Empordaturisme

DO Empordà

La tradició vitivinícola empordanesa té més de 2000 anys d’història. La vinya empordanesa, una de les més antigues de Catalunya, fou implantada pels grecs, desenvolupada pels romans, consolidada definitivament pels monjos benedictins i, sempre, mantinguda i millorada per la dedicació i el treball dels viticultors de l’Empordà.

La zona de producció de la DO Empordà engloba un total de 55 municipis distribuïts en dues comarques: 35 municipis de l’Alt Empordà i 20 municipis del Baix Empordà, que es delimiten en dues zones separades geogràficament.

La Denominació d’Origen Empordà, creada l’any 1975, empara i garanteix els vins produïts en aquesta zona, amb una superfície de vinya aproximadament 2000 ha, uns 50 cellers i 300 viticultors.

Els factors naturals potencien un entorn favorable per a l’obtenció dels singulars vins de l’Empordà. La proximitat del Mediterrani i dels Pirineus origina una climatologia que es caracteritza per una alta insolació, baixa pluviometria i freqüència de fort vent del nord, la Tramuntana. D’altra banda, els hiverns són suaus i els estiu calorosos, però moderats per l’acció de la brisa del mar.
Les varietats de raïm dominants a l’Empordà són la carinyena i la garnatxa, en qualsevol dels seus colors, blanca, roja o negre.

La gamma de vins empordanesos és molt àmplia. Els vins negres són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, en ocasions amb el matís d’una criança acurada. Aquests vins envellits presenten notes aromàtiques molt característiques; són complexes, fragants, amb tocs d´espècies, mantenint sempre aromes de la fruita i la planta. Un cop a la boca s´expressen amb plenitud, saborosos i molt agradables.

S’hi elaboren vins blancs que són frescos i saborosos. També rosats, amb gran personalitat i aromes delicades, frescos i de graduació alcohòlica moderada.

Una singularitat de la zona és la Garnatxa de l’Empordà, vi dolç natural elaborat amb la varietat de raïm que li dóna nom. Generós, amb sabor del mateix raïm madur, càlid i sedós, virtuts que li concedeixen els trets d´un vi de postres excepcional, juntament amb l´altre vi dolç propi de la zona, el Moscatell de l’Empordà.

La Ruta del Vi DO Empordà recull una extensa oferta enoturística que inclou visites a cellers, àpats entre vinyes, estades a cellers situats en bells paratges naturals i nombroses activitats experiencials com kayak amb tast de vins, visita a cellers en bicicleta, etc.