Agullana

Agullana fou un important centre de la indústria del suro, sembla que fou la primera població on, pels volts del 1750, es començà a treballar el suro, i a principi del s. XX hi havia fins a 40 fàbriques dedicades a aquest sector.

L’ermita romànica de Santa Eugènia d’Agullana és una església situada enmig d’una zona surera de gran bellesa. La població local li té una gran devoció. Des de la construcció ha sofert nombroses reconstruccions i reformes, la darrera de les quals data dels anys setanta, quan es va convertir la casa de l’ermita en casa de colònies. Segons la tradició, les exèquies de Santa Eugènia van quedar amagades en uns esbarzers on avui hi ha l’ermita, i es van perdre definitivament durant la Guerra Civil espanyola.

L’església de Santa Maria d’Agullana, situada davant de la plaça Major del poble, és el monument més representatiu d‘Agullana. Construïda durant els segles XI-XII, té una sola nau molt solemne. Presenta un absis semicircular, una portalada amb cinc arcs de mig punt en degradació i un campanar de cadireta amb cinc campanes, destacable.

El conjunt megalític està format per dos dòlmens: el dolmen de la Barraca del Lladre i el de la Llosa de la Jaça d’en Torrent; i dos menhirs, la Pedra Dreta -anomenada també el Roc del Frare– i el menhir dels Palaus. Els dos dòlmens es troben als boscos de la Serra de Comunera, molt a prop de l’antic camí de carros que unia Agullana amb Capmany. Estan separats per molt poca distància i degueren servir de sepulcres col·lectius.

 

  • 17707 Agullana, Cataluña España42º23'38''N 2º50'49''E
Com arribar Explora el mapa