Museos - Ecomuseu la Farinera - Castello dempuries - Empordaturisme

Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries

La Farinera de Castelló d’Empúries és una de fàbrica de farina d’inicis del segle XX, convertida en un museu, que conserva in situ tota la maquinària pròpia del procés industrial de transformació del blat en farina.

Entrar a les sales del museu ens transporta a un període en què els imponents molins de cilindres molien el blat per a obtenir una farina de gran qualitat, que es conservava fins a tres mesos i que per primera vegada era blanca i fina. La gran transformació en la producció de farina va venir de la mà del sistema austrohongarès, aparegut a Budapest l’any 1837 i que a poc a poc es va anar estenent arreu d’Europa, transformant els vells molins fariners en noves fàbriques en les quals el blat seguia un complex sistema de producció fins a obtenir la farina.

A finals del segle XIX a Castelló d’Empúries encara funcionava el molí del Mig, un dels tres molins fariners de la vila medieval que feien girar les seves moles amb l’aigua del rec del Molí. Gràcies a l’impuls empresarial dels seus nous propietaris, la modernitat va arribar a la vila i el vell molí va guanyar l’alçada necessària par albergar el nou sistema de producció: molins, elevadors, plansichters… turbina i moviment… fusta i metall… fressa i aroma de farina acabada de moldre… blat i més blat… Cada dia se’n molien 20.000 kg.

Per que visitar-lo?

Han passat cent anys i la fàbrica continua aquí, avui convertida en museu, un museu que ens convida a conèixer no sols aquest impressionant sistema de producció (us imagineu la tecnologia emprada al segle XIX per eliminar el germen del blat?), sinó també l’energia de l’aigua i la seva turbina Francis, la importància del blat i de la farina per a obtenir els diversos tipus de pa que mengem avui dia; i com o la humanitat ha transformat el blat durant els 10.000 anys que fa que se n’alimenta. Molins, aigua, farina i pa.

I una vegada a Castelló d’Empúries passegeu pels carrers de la que va ser la capital del Comtat d’Empúries en època medieval, podeu visitar la seva antiga Cúria i presó (avui convertida en museu), l’antiga sinagoga i la imponent catedral de l’Empordà… Són múltiples els formats: visita en família, de ruta ciclo turística, cap de setmana amb amics, escapada en parella… Castelló d’Empúries i la seva Farinera us esperen per oferir-vos una experiència que de ben segur us sorprendrà.

 • Carrer de Sant Francesc 5-7 , 17486 Castelló d'Empúries, Catalunya Espanya42º15'31''N 3º4'37''E
Com arribar Explora el mapa
Horaris
 • D’octubre a març: De dimarts a dissabte, de 10 a 14h i de 16 a 18h.  Diumenges i festius*, de 10 a 14h

  D’abril a juny, i setembre:  De dimarts a dissabte, de 10 a 14h i de 16 a 19h. Diumenges i festius*, de 10 a 14h.

  Juliol i agost:  De dilluns a diumenge**, de 10h a 14h i de 17h a 20h.

  *Excepte ponts
  **Festius inclosos

  Dies de tancament: 01/01 – 06/01 -11/09 – 25/12 – 26/12

  Jornades de portes obertes
  La Candelera, 2 de Febrer
  Dia Internacional dels Museus, 18 de maig
  La Festa Major de Sant Llorenç, 10 d’agost
  Jornades Europees del Patrimoni, octubre
  Setmana de la Ciència, 2n diumenge de novembre

Serveis
Adaptat
Aparcament
Apte per a persones amb dificultat motriu
Wifi
Audio Guies