El Parc Natural del Cap de Creus, fou el primer parc marítimo-terrestre del nostre país. Va ser creat per la Llei 4/1998, de 12 de març, que va protegir la península del cap de Creus i el seu entorn marí. La superfície total del parc és de 13.855 ha, de les quals 10.781 corresponen a la part terrestre i 3.074 a la marina. A la zona terrestre s’estableixen 3 paratges naturals d’interès nacional (PNIN), al nord el de Cap Gros-Cap de Creus; al sud el de Punta Falconera-Cap Norfeu i a l’oest el de la Serra de Rodes i la part marina 3 Reserves Naturals Parcials i un Reserva Natural Integral a S’Encalladora.
El Parc acull una gran diversitat de paisatges, des de cims de prop de 700 metres d’alçada, fins a pastures, suredes, costa rocallosa, penya-segats, alguers de fanerògames, coral•ligen, fons sorrencs, brolles arbustives, rieres, basses temporànies i molts elements de patrimoni històric (ermites, parets de pedra seca, carrerades, masos o l’imponent monestir de Sant Pere de Rodes), a més del patrimoni immaterial molt vinculat a l’art (pintors, escriptors, poetes, llegendes, etc.). Tanmateix, la seva geologia i uns paisatges d’una gran singularitat, són els elements més atractius de l’indret, complementats per espècies de fauna i flora molt escasses arreu del país, algunes de les quals són fins i tot endèmiques del Parc Natural.
PREGUNTES SOBRE LA REGULACIÓ D’ACCÉS A LA PUNTA DE CAP DE CREUS. ESTIU 2022
Que s'hi pot fer?
Els parcs i els paratges naturals són indrets privilegiats per a la pràctica d'esports i activitats a l'aire lliure de tot tipus. Tant si es tracta d'ecoturisme com de turisme actiu o de natura, dur-los a terme als racons més bells del nostre país és un privilegi.
La gestió dels parcs naturals està encarada a fer que el visitant pugui gaudir del seu temps lliure coneixent, apreciant i estimant la natura i tots els seus valors patrimonials.
Les diferents activitats que es poden dur a terme als parcs i als seus voltants han de contribuir a un triple objectiu:
Oferir una experiència turística de qualitat al visitant.
Contribuir al desenvolupament econòmic de les comarques on s'ubiquen els parcs.
Sensibilitzar i implicar la població en la necessitat de conservar el patrimoni natural.
Us convidem, doncs, a descobrir els secrets més ben guardats de la nostra natura i a conèixer la vida rural de les poblacions que són dins i al voltant d'aquests espais protegits.