Les millors rutes de senderisme per l’Empordà

L´Empordà és una zona increïble de la Costa Brava que ofereix algunes de les rutes més impressionants de Catalunya. Situada al nord de Catalunya, a la província de Girona, aquesta zona es caracteritza pels seus impressionants paisatges naturals. A més, l´Empordà és un lloc amb una gran riquesa cultural i històrica, amb pobles medievals i monuments impressionants. Algunes de les rutes descrites a continuació són extretes de la web Itinerannia, especialitzada en aquest sector.

Secció 1: Rutes a la Costa Brava

La Costa Brava és una de les zones més turístiques de Catalunya gràcies a les impressionants platges i cales d’aigües cristal·lines que recorren l’Empordà. Però també és un lloc ideal per als amants del senderisme, ja que ofereix rutes impressionants amb vistes panoràmiques de penya-segats i platges.

Ruta Cicloturista entre Figueres i Roses: gaudeix de la bellesa del riu Manol

ruta bici entre figueres i roses empordà
La ruta entre Figueres i Roses és una experiència imperdible per a aquells amants de la natura i la tranquil·litat que volen gaudir de la bellesa del riu Manol. Al llarg d’aquest recorregut, podreu gaudir de petits pobles i municipis per on transcorre el riu fins arribar a la desembocadura al riu Muga, creuant la part del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà compresa pels estancs de Vilaüt fins arribar a la Ciutadella de Roses.

El recorregut compta amb dues variants per al tram entre Figueres i Vilanova de la Muga, una per Vilatenim i una altra per Palol. Si decidiu prendre l’opció per Vilanova de la Muga, podreu gaudir de trams per petites carreteres asfaltades amb poc trànsit, i trams per camins d’ús agrícola de terra compactada amb grava.

Al municipi de Vilanova de la Muga, podreu trobar una àrea de descans ombrívol a l’entrada (km 7,4), amb una font d’aigua potable i un bonic mirador del riu. A més, després de visitar l’església de Santa Eulàlia, d’estil romànic del segle XII i XIII, podreu continuar la ruta per pista de terra, seguint sistemàticament els pals indicadors. El proper vilar habitat és El Estanyol, la ruta segueix cap a Vilaüt, Torrelles i Roses.

D’altra banda, si decidiu prendre l’opció per Palol, podreu gaudir de la bellesa del riu Manol des de l’inici al municipi de Figueres, seguint la ruta que transcorre per la part del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Al municipi de Roses, el recorregut comença després de passar les Torroelles i agafant l’antic camí ral de Roses a Peralada, passant pel carrer de l’Escorial, carrer Avet i carrer Pica d’Estats, fins arribar al carrer Canigó ia la Avinguda de Rhode, on el recorregut acaba davant de la Ciutadella de Roses. És important esmentar que tot el traçat coincideix amb el GR92.

Ruta Punta Falconera

Una altra opció interessant és la ruta de la Punta Falconera, que comença a la badia de Roses i us portarà a través de senders que voregen la costa fins arribar al far de la Punta Falconera. Aquesta ruta és més curta que l’anterior, amb 4 quilòmetres, però també ofereix impressionants vistes panoràmiques de la Costa Brava.

Cales i camins de ronda: De cala Jòncols a cala Calitjàs

ruta cales emporda
El cotxe es pot aparcar al pàrquing de Cala Jóncols. La cruïlla AE142, que cal agafar en direcció a Roses (per la costa), es pot veure al camí abans d’arribar.

Fins arribar a Cala Jóncols., seguim transitant per aquesta ruta. Després avancem per la platja cap a la dreta. Hem de seguir el camí que s’enfila pel vessant de la muntanya després de trobar a la platja l’encreuament AE253, que apunta en direcció a Cala Calitjàs.

El camí es torna pla i ziga-zaga una vegada que arribes al cim fins arribar a la pista. Actualment hi ha un camí que porta a Cala Canadell si vols arribar-hi. El camí continua en direcció a la Torre de Norfeu, pujant fins a dalt de la torre abans de baixar pel seu costat oposat. La ruta transcorre ara per la costa fins arribar a Cala Pelosa, que creuem i seguim caminant fins arribar a Cala Calitjàs.

Aquí podeu veure el senyal AE254, que indica el final de la ruta. Seguim el mateix camí de tornada.

Secció 2: Rutes a l’interior de l’Empordà

Si preferiu rutes més tranquil·les i envoltades de natura, l’interior de l’Empordà és la vostra millor opció. En aquesta zona, podràs gaudir de rutes que us portaran a través de boscos i camps de cultiu, descobrint la fauna i la flora autòctones de la zona.

Ruta dels Aiguamolls de l’Empordà

ruta aiguamolls emporda
Una de les rutes imprescindibles a l’interior de l’Empordà és la que us porta a través del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Aquest parc és un lloc de gran valor ecològic, que us permetrà descobrir una gran varietat d’aus i fauna autòctona. La ruta comença al centre de visitants del parc i té una longitud de 5 quilòmetres. ElParc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, és un dels llocs més espectaculars de tot l´Empordà. La ruta que recorre aquest parc natural és una de les més boniques de la comarca. Durant el recorregut, podreu observar una gran varietat d’aus i altres animals que habiten en aquest espai natural protegit.

Ruta Megalítica Campany

ruta megalítica Empordà
Començant el nostre recorregut a l’aparcament del carrer de Sant Climent, ens desplaçarem cap a l’ermita de Sant Sebastià. La nostra propera parada serà un indicador amb pancartes AE179 al llarg del carrer Santa Llúcia. La punta verda megalítica de l’itinerari serà el proper punt de partida.

Ens indicaran el mur de pedra un cop arribem al carrer Jonquera. Veurem un nou estendard després de veure el mur de pedra. Girem a l’esquerra per iniciar la ruta megalítica perquè el camí segueix ara l’anterior ruta de la Jonquera.

Continuarem fins trobar un nou cartell que ens assenyali la direcció de la cabana i la pedra de granit. Podrem viatjar a aquests llocs i tornar a l’indicador. Tot seguit seguirem en direcció a la font del Coll de la Mata. Als voltants de la vinya Monera quan hi arribem, trobarem un altre indicador. Quan hàgim visitat la font, farem la volta i tornarem en direcció a Mas Mart, on trobarem la pedra del Sacrifici i la font del Capità. Després de visitar aquests llocs, continuarem pel camí principal fins a trobar-nos amb les estructures megalítiques: el menhir de Vidal i la pedra de la Comanera I, seguida poc després per la pedra de la Comanera II.

Cap al dolmen de Mirgoler, seguirem. No hi ha marques grogues en aquesta àrea, però tot i així és fàcilment accessible.

Després de deixar la cabana, continuarem cap al dolmen de Mirgoler. Després de passar aquest dolmen, ens endinsarem a la comarca del Serrat Alegre, on creuarem camins amb el sistema de camins primaris que porta a la Jonquera.

Tot seguit visitarem el dolmen i menhir de Querafumat II així com la font de Mas Oliva. Després visitarem el dolmen de Verneda i la font. Per arribar a la roca basculant, tornarem i continuarem pel camí de Cantallops. Quan arribem al carrer Alt, farem la volta i ens dirigirem de nou al centre de Capmany. Seguint pel carrer de Santa Llucia fins arribar al pàrquing del carrer de Sant Climent, girarem a l’esquerra i trobarem de nou la cruïlla amb l’AE179.

Ruta de la Albera

ruta emporda albera
L’Albera és una serralada que es troba a la zona nord de l’Empordà. La Ruta de l’Albera és una de les més espectaculars de la comarca, ja que us permetrà gaudir d’unes vistes impressionants del Pirineu i dels paisatges rurals de la zona. Durant la ruta, podràs visitar alguns pobles amb molt d’encant, com Peralada o Vilamaniscle.

Secció 3: Rutes per a famílies i principiants

Si vols gaudir del senderisme amb els teus fills o si ets principiant en aquest esport, hi ha rutes a l’Empordà que són perfectes per a tu. Aquestes rutes són més curtes i fàcils, però no menys espectaculars.

Parc Montgrí ( entre alt i baix emporda)

rutes emporda paisatges
Una de les rutes més recomanables per a famílies amb nens és la que es troba al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Aquesta ruta és circular i té una longitud d’uns 3 quilòmetres, fet que la fa perfecta per als nens. A més, al recorregut podreu descobrir els penya-segats del Montgrí i les illes Medes, un autèntic paradís per als amants del submarinisme.

Ruta Saus Camallera circular

Sender sense senyals.

Partint de Saus, seguim pel carrer de Baix fins a creuar-lo amb el carrer Oest, on capgirem. A partir d´aquí, seguim recte fins a la pista. Després girem a l’esquerra i creuem en diagonal a la dreta, romanent a la pista de la nostra esquerra i evitant els trencalls. Arribem finalment a la carretera GI-623 després de recórrer durant uns minuts la ruta de la Font Gabellada. Seguidament creuem el carrer i girem per Avenue de Saus. Quan arribem a l’estació de tren, l’avinguda canvia al carrer Estació a mesura que avancem. Tot seguit creuem el carrer i tornem a Saus per l’antic camí de Banyoles a l’Escala. Després de creuar la GI-623, arribem finalment a Saus pel carrer de les Eres.

L´Empordà és un lloc privilegiat per als amants del senderisme. La gran varietat de rutes de senderisme i cicloturisme que ofereix la comarca us permetrà descobrir alguns dels paisatges més bonics de Catalunya i gaudir de la natura en estat pur. Esperem que aquest article us hagi servit d’ajuda per planificar les vostres properes rutes de senderisme per l’Empordà.

FAQs

Les rutes de senderisme de l’Empordà són adequades per a principiants?

Sí, hi ha rutes de senderisme adequades per a tots els nivells.

Quina és la millor època per fer senderisme a l’Empordà?

La primavera i la tardor són les millors èpoques per fer senderisme a l’Empordà, ja que les temperatures són suaus i els paisatges estan al millor moment.

Necessito un guia per fer les rutes de senderisme de l´Empordà?

No cal un guia per fer algunes de les rutes de senderisme de l’Empordà, però és recomanable ja que us podran ajudar, recomanar i organitzar tota mena de rutes i activitats complementàries. T’animem a veure i contractar algunes de les empreses especialitzades en rutes, visites i activitats a l’Empordà aquí.

Les rutes de senderisme de l’Empordà són aptes per anar amb nens?

Sí, hi ha rutes adequades per anar amb nens, però és recomanable que triïs rutes de dificultat baixa o mitjana.

Puc fer aquestes rutes de senderisme en solitari?

Sí, podeu fer les rutes de senderisme de l’Empordà en solitari, però és important que tingueu en compte les condicions meteorològiques i que porteu l’equip adequat.